info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
14
MAR
2019

Upokojiti se hočem pri štiridesetih

Med mlajšimi se širi trend, da bi do 40. leta zaslužili dovolj denarja do konca življenja. Ta želja je uresničljiva, a je treba privarčevati okrogel milijon. Kako?

Tisti, ki se bližate »usodnim« petdesetim in še vedno hodite v službo, ste zgrešen primer. Vsaj z vidika nekoga, ki si je obljubil, da ne bo »do smrti« hodil v službo. Da se bo upokojil pri štiridesetih. V milenijski generaciji je takih čedalje več.

Privarčevati je treba milijon

Koliko denarja bi potrebovali, da bi se lahko predčasno upokojili? To je odvisno predvsem od želenega življenjskega sloga v pokoju, odgovarja Marko Ploj, direktor Finančne skupine Prima. Če si na primer predstavljate pokoj kot obdelovanje kakšne manjše kmetije, preživljanje časa z družino in igranje kart s prijatelji, vam bo zadoščal pasivni prihodek v višini tisoč evrov. Če pa si ga predstavljate kot raziskovanje skritih kotičkov sveta, poležavanje na Maldivih in uživanje na polno, pa bo morda še štiri tisoč evrov premalo.

»Če vam zadošča dva tisoč evrov mesečnih bruto prihodkov (po odbitju 25 odstotkov davka vam ostane 1.500 evrov neto), morate imeti privarčevanih vsaj 400 tisoč evrov in jih plemenititi v naložbah, ki vam bodo prinašale šestodstoten realen donos (na primer v delnicah). Če ste malo bolj konservativni, morate imeti za enak mesečni prihodek privarčevanih 600 tisoč evrov pri štiriodstotni letni donosnosti oziroma kar 1,2 milijona evrov, če vam bodo naložbe prinašale le dvoodstotni realni donos,« pojasnjuje Marko Ploj.

 

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8945821 ali nam pišite na: info@skupinaprima.si

 

admin
O avtorju