info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
02
MAR
2017

Kako naj za pokojnino varčuje 58-letni Boris Kotnik

Avtor: Nina Simić, Moje finance;

Sem 58-letni učitelj športa, 35 let zaposlen na osnovni šoli. imam dva sinova, ki sta že zaposlena. Z ženo živiva v lastnem stanovanju. Za prihodnost nimam nekih finančnih načrtov, razen tega, da pomagam otrokom in vnukom.

Sem pedagoški delavec in za dodatno pokojnino mi delodajalec plačuje prek kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence. Iz tega zavarovanja naj bi po upokojitvi deset let prejemal okoli sto evrov dodatne pokojnine.

Pred več kot 20 leti sem začel varčevati v različnih delniških vzajemnih skladih. Vsa vplačila so bila enkratna. Trenutno imam v teh skladih okoli 30 tisoč evrov prihrankov. Drugih varčevanj nimam. Moji mesečni prihodki so 1.300 evrov. Dal sem si tudi izračunati pokojnino. Ta naj bi znašala dobrih 700 evrov iz redne pokojnine in še deset let po sto evrov iz dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Moja želja sicer je, da bi z vsem skupaj imel tisoč evrov mesečne pokojnine (v današnjih evrih). Za to sem pripravljen tudi dodatno varčevati, vendar le, če bi ustvaril večje donose, kot so bili v delniških skladih v zadnjih petih letih. Kakšne so moje možnosti? Zanima me tudi, kako naj si po upokojitvi iz privarčevanega izplačujem dodatno pokojnino – v enkratnem znesku ali prek mesečne rente?

 

5 PREDLOGOV ZA VARČEVANJE ZA POKOJNINO

admin
O avtorju