info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
17
JAN
2017

Kako naj za pokojnino varčuje 46-letna Mojca Rojšek

Avtor: Nina Simić, Moje finance;

Že nekaj časa me skrbi za pokojnino, a žal nisem v tej smeri naredila še nič konkretnega. Zdaj sem se odločila to spremeniti. Zavedam se, da višina pokojnine po dosedanjem pokojninskem sistemu ne bo zadoščala za normalno življenje.

Sem 46-letnica, od leta 2003 zaposlena v svojem računovodskem podjetju (d. o. o.), skupne delovne dobe pa imam 27 let. V lasti imam večjo stanovanjsko hišo s pripadajočim zemljiščem ter poslovne prostore, v katerih deluje naše podjetje, v izmeri 85 kvadratnih metrov. V stanovanjskem delu trenutno živiva le jaz in polnoletni sin, drugi sin si je uredil svoje stanovanje. Oba sta že zaposlena in imata svoje dohodke, kar pomeni, da nimam nikogar več, ki bi bil neposredno odvisen od mene. Moj mesečni dohodek je plača v višini dobrih 1.200 evrov neto. Ena od možnosti dodatnega dohodka je oddajanje mojega poslovnega prostora v najem, kar bi mi prineslo okoli 700 evrov na mesec. Za uresničitev tega bi potrebovala okoli pet tisoč evrov vložka, s katerim bi na isti lokaciji za delovanje našega podjetja preuredila drug prostor. Večjih stroškov v prihodnjih letih ne pričakujem, saj sem pravkar kupila nov avto, pred kratkim pa je bila celovito tudi obnovljena hiša. Tako je ostalo še okoli pet tisoč evrov prihrankov. Naj dodam še, da nisem obremenjena z nobenim posojilom.

Moja skrb za pokojnino je že nekaj časa prisotna, a žal nisem v tej smeri naredila še nič konkretnega. Zdaj sem se odločila, da bi mesečno za dodatno pokojnino varčevala 250 evrov. Po upokojitvi bi si želela poleg redne pokojnine prejemati dodatno pokojnino v vrednosti okoli 650 današnjih evrov. Zavedam se namreč, da višina pokojnine po dosedanjem pokojninskem sistemu nikakor ne bo zadoščala za normalno življenje.

admin
O avtorju