info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
09
DEC
2018

Kako si lahko Jure zniža dohodnino?

Posted By :
Comments : Off

Varčevanje v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja je edino s subvencijo države. Sliši se kot zastonj kosilo. Se bralcu Juretu res splača ob koncu leta vplačati dodatno premijo za znižanje davčne osnove? Kaj mora pri tem še upoštevati?

Naš bralec Jure je oče dveh otrok, ki ju ima njegova žena že prijavljena kot vzdrževana družinska člana. S kotičkom očesa že pogleduje tudi proti jeseni življenja. Ker se zaveda, da bo njegova pokojnina gotovo prenizka za dostojno življenje v pokoju, pa Jure tudi varčuje za dodatno pokojnino v okviru drugega stebra – tudi s pomočjo delodajalca, ki prispeva del premije iz njegove bruto plače. Juretu pa vsak začetek poletnih počitnic pokvari »razglednica« s finančne uprave za nezanemarljivih 250 evrov – toliko mora namreč doplačati dohodnine. Kako lahko zniža to doplačilo?

Višja pokojnina, nižja dohodnina …

Premijo za dodatno pokojnino lahko vplačuješ vsak mesec sproti ali pa si decembra vplačaš nazaj za celo leto. »Še posebej je olajšava ugodna za tiste z višjimi plačami, saj je vračilo odvisno od dohodninskega razreda in nekdo v 50-odstotnem dohodninskem razredu dobi nazaj 50 odstotkov vplačila,« pojasni Marko Ploj iz finančne skupine Prima. Ob vplačilu maksimalne letne premije 2.819 evrov bi zavarovanec tako nazaj dobil dobrih 1.400 evrov, celotno vplačilo pa bi imel investirano v izbranem pokojninskem skladu.

 

 

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8942260 ali nam pišite na: info@skupinaprima.si

 

admin
O avtorju