info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
15
NOV
2016

Kako naj za pokojnino varčuje 28-letni Gregor Janežič

Avtor: Nina Simič, Moje finance

S partnerico živiva v najemniškem stanovanju v Ljubljani. Čez pol leta se nameravava preseliti v Novo Gorico v hišo, ki je njena last.

To pomeni, da z nakupom nepremičnine v prihodnje ne bova oziroma ne bom imel stroškov. Imava pa namen čez približno sedem let obnoviti notranjost hiše, kar naju bo stalo blizu sto tisoč evrov, moj vložek bo okoli 50 tisoč evrov.

Kot se za mlad par spodobi, v prihodnjih nekaj letih načrtujeva družino. To seveda s seboj prinese kar nekaj stroškov, nekateri med njimi so večji, kot je nakup družinskega avtomobila, ki ga načrtujeva čez dve leti. Vrednost bo od 12 do 15 tisoč evrov, moj vložek bo torej od šest do osem tisoč evrov.

Ko se bova preselila, bom zamenjal tudi vir svojega prihodka. Trenutno sem samostojni podjetnik in storitve večinoma opravljam za eno podjetje, v manjšem obsegu pa še za dve drugi. V prihodnje pa se nameravava s partnerico pridružiti poslu njenega očeta, ki opravlja svojo dejavnost. Ker ima oče samo še nekaj let do pokoja, bova nato midva prevzela njegov posel. V naslednjega pol leta računam, da bom v posel vložil približno štiri tisoč evrov.

Ta hip varčujem v dveh produktih. Prvi produkt je dolgoročen, in sicer naložbeno življenjsko zavarovanje zavarovalnice Wiener Städtische UFOS, kamor zadnjih sedem let mesečno vplačujem po 50 evrov. Drugo, kratkoročno varčevanje, pa imam sklenjeno pri NLB, in sicer 20 evrov na mesec za obdobje dobrih dveh let. Moji trenutni prihranki brez omenjenih varčevanj znašajo okoli deset tisoč evrov.

Z državno pokojnino ob moji upokojitvi ne bo mogoče preživeti. Moj cilj v pokoju pa ni samo preživeti, ampak živeti. Vendar to ne pri 70 letih, ampak bi se rad upokojil že pri 50 do 60 letih starosti. Do takrat pa je moj cilj, da prihranim dovolj denarja, da bo to mogoče! Glede na moj trenutni mesečni prihodek, ki znaša 1.200 evrov neto, mislim, da bi si lahko privoščil pokojninsko varčevanje v višini 150 do 200 na mesec. Ko pa v prihodnjih desetih letih ustvarim, kar načrtujem, bi želel, da se ta znesek poviša na 500 evrov na mesec.

 

2 OSEBNA FINANČNA STROKOVNJAKA IN 4 PONUDNIKI POKOJNINSKIH VARČEVANJ SVETUJEJO 28-LETNEMU GREGORJU, KAKO VARČEVATI ZA POKOJNINO

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8851288 ali nam pišite na: info@skupinaprima.si

admin
O avtorju