info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
15
NOV
2016

Kako do prvega milijona

Vsak mesec bi morali vložiti 570 evrov, da bi čez 40 let iprišli do milijona, ali pa imeti 16.667 delnic Krke, dobro poslovno idejo ali srečo na loteriji. Poti do prvega milijona je več, nobena pa ni povsem brez tveganja.

Avtor: Marko Ploj, Finančna skupina PRIMA d.o.o.

Če sanjate, kako bi prišli do prvega milijona, je najbolje, da se ozrete po Managerjevi ali Forbesovi lestvici najbogatejših. Tam se skriva recept. Večina na teh lestvicah je podjetnikov. Poleg milijonov jih druži še nekaj lastnosti – so vizionarji, razmišljajo pozitivno, drugače od drugih, verjamejo v svoje ideje, ki jih s strastjo in vztrajnostjo tudi uresničijo. Zato, če imate dobro poslovno idejo, akcija. Ne bojte se je uresničiti. Je pa od besed do dejanj dolga pot. Ljudje imamo namreč raje varne službe, fiksne plače, osemurni delavnik … Podjetništvo pa je vse prej kot to.

 

16.667 delnic Krke ali dve hiši v Ljubljani

Poti do milijona je več. Nekateri so ga dosegli z vlaganjem v delnice, zlato, nepremičnine, ali pa so imeli srečo in zadeli na loteriji. Nekateri srečneži celo dvakrat. In koliko posameznih naložb bi morali imeti, da bi bili danes milijonar? Potrebovali bi recimo 16.667 delnic Krke. Kot zanimivost dodajmo, da jih ima predsednik uprave tega farmacevta Jože Colarič kar 22.500. Ob trenutni vrednosti delnice, okoli 60 evrov, to nanese 1,35 milijona evrov.

Slovenci imajo radi tudi nepremičnine. Da bi bili milijonar, bi morali imeti v prestolnici recimo dve hiši s skupaj 477 kvadratnih metrov stanovanjskih površin, če upoštevamo povprečno ceno kvadratnega metra 2.100 evrov, po kolikor se zdaj sklepajo transakcije s starogradnjami. Lahko pa bi imeli zgolj pet delnic družbe Berkshire Hathaway, katere lastnik je tudi eden izmed najbogatejših zemljanov, Warren Buffett. Za eno delnico bi morali odšteti 220 tisočakov. (Več primerov navajamo v tabeli.)

tabela-mf11-4-582b3ab44bd7c-582b3ab44c91d.jpg

Kako najhitreje do milijona

Čas je denar. Zato je pomembno tudi, v kolikšnem času prilezemo do svojega cilja. Najhitrejša pot do milijonov je z nakupom srečke za loto ali eurojackpot. Če zadenemo, postanemo milijonar kar čez noč. Seveda je verjetnost dobitka izredno majhna, in sicer bi morali kombinacijo za eurojackpot vplačati kar 95 milijonkrat, da bi enkrat zadeli. Nekoliko večjo verjetnost za dobitek bi imeli v igralnici, če bi pri ruleti stavili na posamezno številko. Verjetnost je v tem primeru 1: 36. Zato bi pa moral biti tudi naš vložek večji, in sicer 29 tisoč evrov.

Kaj pa, če bi kupili delnice? Če bi 100 tisoč evrov vložili v delnice podjetja Monster Beverage, ki proizvaja energetske napitke, bi morali čakati osem let, da bi vrednost vaše naložbe zrasla na milijon, če bi jih vložili v Applove delnice, pa okrog 10 let. Kar 40 let pa bi morali čakati, da bi obogateli, če bi vložili 100 tisočakov v zlato.

Vložite 32 tisoč enkrat ali 235 evrov na mesec

Če vložimo 32 tisoč evrov, bi čez 40 let imeli milijon evrov, pod pogojem, da denar razpršeno naložimo v delnice podjetij s povprečno devetodstotno letno donosnostjo. Toliko namreč znaša 100-letna povprečna donosnost ameriškega indeksa S & P 500. Če nismo preveč nagnjeni k tveganju, bomo potrebovali 4,4-krat večji začetni vložek, in sicer kar 142 tisoč evrov, da bomo v 40 letih prišli do milijona, ob predpostavki, da dosegamo petodstotno povprečno letno donosnost (toliko je 100-letna povprečna donosnost ameriških obveznic). Večji vložek potrebujemo tudi, če želimo prej priti do svojega cilja. Tudi z obročnim varčevanjem lahko privarčujemo milijon evrov, in sicer tako, da 40 let vsak mesec 235 evrov vložimo na delniške trge. Če je obdobje 10 let krajše, mora biti znesek, ki ga mesečno varčujemo, vsaj enkrat večji.

Joj, inflacija

Moramo pa se zavedati, da denar zaradi vpliva inflacije, z leti izgublja svojo vrednost. Z milijonom evrov si namreč čez 40 let ne bomo mogli kupiti enako kot z milijonom danes. Če v izračunu upoštevamo dvoodstotno letno stopnjo inflacije, ugotovimo, da bi morali enkratno vložiti kar 70 tisoč evrov ali mesečno vlagati po 520 evrov, da bi pri devetodstotnem donosu privarčevali 2.208.000 evrov, kar bo enakovredno današnjemu milijonu (podrobneje v tabeli).

Brez tveganj ne gre, in pika

Nobena pot do milijona ni povsem brez tveganja. Tvegamo, če kupimo srečko, vložimo v delnice ali ustanovimo svoje lastno podjetje. Večje je tveganje, hitreje lahko pridemo do cilja. Lahko pa se nam tudi zgodi, da vložek izgubimo. Brez tveganja žal ni zaslužka. Vsekakor pa si velja zapomniti misel slavnega vlagatelja Warrena Buffetta: »Nikdar ne tvegajte tega, kar vaša družina in prijatelji potrebujejo, da bi si prizadevali pridobiti tisto, česar nimate in ne potrebujete.«

Marko Ploj
O avtorju
avtor: Marko Ploj, univ. dipl. ekon., licenciran borzni posrednik, Finančna skupina Prima d.o.o.