info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
19
MAR
2018

Babica me sprašuje, pa ji ne znam odgovoriti

Posted By :
Comments : Off

Avtor: Janez Tomažič, Finance

Na nas se je obrnil bralec z zanimivim vprašanjem: »Babica je opazila, da so točke njenega vzajemnega sklada v zadnjih tednih precej upadle. In zdaj jo skrbi, kaj bo s tem. V vzajemnem skladu z uravnoteženo naložbeno sestavo ima za 20 tisoč evrov točk. In to je njeno edino finančno premoženje. Kako naj ga razporedi bolje? Treba je upoštevati, da vse finančne storitve upravlja na bančnem okencu, tam so ji tudi pred leti svetovali, naj namesto depozita raje kupi točke tega vzajemnega sklada. Torej kakršnekoli naprednejše finančne naložbe za njo odpadejo.«

Odgovor: V obdobju zgodovinsko nizkih obrestnih mer se je veliko varčevalcev – tudi po posvetu s finančnim svetovalcem v banki – odločilo del denarja naložiti v vzajemne sklade.

Pri naložbi v točke gre praviloma za srednje- do dolgoročno naložbo, zato hipne reakcije na svetovne dogodke niso smiselne. Zdajšnji upad vrednosti točke je posledica globalne korekcije in netenja trgovinskih vojn med ZDA in drugimi državami in tudi končevanja nekega gospodarskega cikla.

Glede na starost in (konservativen) profil vlagateljice bi bilo smiselno vsaj del portfeja spremeniti in unovčiti minuli cikle dobičkov.

Svetovalec: Zdajšnja naložba za babico ni primerna

Za pomoč smo prosili Marka Ploja, direktorja finančne skupine Prima: »Zdajšnja naložba definitivno ni konservativna, in ker je to njeno edino finančno premoženje, ni primerna. Je pa res, da je v minulih letih, zaradi ugodnega borznega trenda, prinašala višje donose kot kakšen bančni depozit.

Primernejši portfelj bi bil tak:

  • 25 % denar in denarni vzajemni skladi,
  • 50 % obvezniški skladi ali depozit na banki in
  • 25 % mešani in delniški vzajemni skladi.

Denar in denarni vzajemni skladi so za tekoče stroške (denimo za nepredvidena popravila v stanovanju, zdravljenje, popravila zob in podobno). Obvezniški skladi ali depoziti na banki bodo poskrbeli vsaj za ohranjanje vrednosti denarja in preprečili večje nihanje portfelja ob kakšni borzni korekciji. Mešani in delniški vzajemni skladi pa so namenjeni plemenitenju prihrankov in izpolnjevanju dolgoročnih ciljev.«

admin
O avtorju