info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
12
JUN
2018

Mijina dilema: ne vem, kam z 80 tisoč evri ta hip!

Bralka Mija je v dilemi, ker ne ve, kam z ­denarjem, da ne bi izgubljal vrednosti

»Z možem razmišljava, kam vložiti 80 tisoč evrov. Imava hišo in dve stanovanji (v Mariboru in Ljutomeru), ki ju oddajava. Imava 45 tisoč evrov prihrankov, zlato v vrednosti 20 tisoč evrov, varčujem v štirih vzajemnih skladih, skupaj po 250 evrov (nabralo se je za štiri tisoč evrov). Oba sva nezgodno zavarovana. Skupaj z možem prejemava okoli 2.200 evrov na mesec, upokojila se bom lahko leta 2019. Dva sinova sta odrasla in preskrbljena. Hišo morava prenoviti, kar naju bo stalo okoli 10 tisočakov. V letu ali dveh bova zamenjala avto – za doplačilo bova potrebovala od osem do 10 tisoč evrov. Sva pa pred dilemo, ali kupiti še eno stanovanje in tako imeti tri. Ogledujeva si stanovanje v Ljutomeru, stanovanje v Mariboru pa je potrebno prenove, kar bi stalo okoli 10 tisočakov. Pravzaprav sva pred dilemo, kam z denarjem, da ne bo izgubljal vrednosti. Morda bi nama vaš namig pomagal.

Mija

Marko Ploj, direktor in licencirani borzni posrednik, Finančna skupina Prima (PITA-GRAF)

Spoštovani, nakupa tretjega stanovanja vam ne svetujem, saj boste potem imeli ob upokojitvi tako rekoč vse prihranke v nepremičninah. Pokojninski prihranki bi morali biti bolj razpršeni. Čez leto dni se namreč upokojite in pričakujete lahko, da bodo vaši mesečni prihodki upadli vsaj za 40 odstotkov. Takrat vam bodo prav prišla tudi likvidna sredstva, ki jih boste lahko črpali za sprotne potrebe, za vzdrževanje nepremičnin, nepredvidene izdatke ali ob morebitnem izpadu najemnin.

Tudi zamenjave stanovanja v Mariboru za tistega, ki si ga ogledujete v Ljutomeru, vam ne priporočam. Statistika namreč kaže, da je neto donosnost iz oddajanja v Mariboru višja kot v Ljutomeru (statistika za Ljutomer je sicer zelo okrnjena, saj se tam po podatkih portala Nepremicnine.net trenutno prodajajo le tri stanovanja, oddaja pa le eno, zato sem primerjal donosnost podravske regije s pomursko regijo). Neto donosnost (po odštetju vseh davkov in stroškov) v podravski regiji je okoli pet odstotkov, v pomurski pa le tri odstotke. Podatki povedo še, da je nepremičninski trg v Ljutomeru zelo nelikviden. V Mariboru je precej lažje kupiti, prodati, oddati stanovanje (najti najemnika, ko se prejšnji izseli), cene nepremičnin so tam v zadnjem letu tudi zelo lepo zrasle. Glede na ugodne gospodarske razmere in majhno število razpoložljivih stanovanj se bo ta trend verjetno še nekaj časa nadaljeval.

Na vašem mestu bi torej raje obnovil stanovanje v Mariboru, za kar boste porabili vsaj 10 tisoč evrov, kot pravite. Poleg tega boste v prihodnjih dveh letih imeli še do 19 tisoč evrov izdatkov. Okoli 30 tisoč evrov v ta namen torej obdržite na bančnem računu. Za druga sredstva priporočam portfelj, sestavljen iz indeksnih skladov (ETF).

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8934945 ali nam pišite na: info@skupinaprima.si
admin
O avtorju