info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
20
AVG
2016

Šola je ponovno tukaj. Kaj pa nezgodno zavarovanje otrok?

Posted By :
Comments : Off

V prvih šolskih dneh se starši ne ukvarjajo le z novimi šolskimi potrebščinami, z razporeditvijo urnikov in obšolskimi dejavnostmi, temveč tudi z odločitvijo o nezgodnem zavarovanju za otroka.

Večina staršev se temu področju še vedno premalo pozorno posveti. Po navadi se odločijo za cenovno dostopne pakete, ki jih staršem ponudijo kar v šolah ali vrtcih.

Kaj pa pravzaprav vsebuje pravilno zavarovanje otrok?

Otroška nezgodna zavarovanja običajno vključujejo kritja kot so trajna invalidnost, dnevno nadomestilo in bolnišnični dan. Nekateri ponudniki vključujejo tudi kritja za zlom kosti, pokrivanje stroškov zdravljenja, zdraviliški dan ipd.

Ali je otroka sploh smiselno zavarovati za dnevna nadomestila?

Ne. Kljub navidezno privlačnim odškodninam, svetovalci vse pogosteje svetujemo, da je to popolnoma nepotrebno. Otrok je namreč  v celoti finančno odvisen od svojih staršev in v tem primeru ne utrpi nobenega izpada dohodka. Nasprotno pa je to v primeru hujše trajne invalidnosti, ki otroku popolnoma spremeni življenje. Stroški zdravljenja, rehabilitacije, medicinski pripomočki, morebitno zdravljenje in operacije v tujini, pustijo v družini ne samo duševne, temveč tudi finančne posledice. Spomnimo se nemalo primerov zbiranja zamaškov za otroke in vrtoglavih stroškov operacij v tujini.

Zato naj bo zavarovalna vsota za primer otrokove invalidnosti visoka, saj mora pokriti vse finančne izdatke v prihodnosti.  Priporočljiva zavarovalna vsota za primer otrokove invalidnosti bi tako  morala znašati vsaj 150.000 EUR.

 

PRIMA NAMIG: Večina otroških nezgodnih zavarovanj ima prenizko zavarovalno vsoto za primer trajne invalidnosti. Vsem staršem toplo priporočamo, naj kombinirajo med različnimi zavarovalnicami in primerjajo njihovo ponudbo.

 

Vse bolj pogosto pa se starši odločijo tudi za nezgodno zavarovanje otrok skupaj z otroškim varčevanjem. 

 

Tako imajo poleg samega zavarovanja otrok pokrit še en zelo pomemben vidik otrokove prihodnosti. To so  šolnine in štipendije. Vse več odgovornih staršev se odloča za tako imenovano odprtje otroškega varčevalnega računa, z namenom prihodnje finančne razbremenitve.

Več o varčevanjih za svoje otroke preberite TUKAJ.

Želite individualno ponudbo? Pišite na: info@skupinaprima.si

Marina Sreš
O avtorju
avtor: Marina Sreš univ. dipl. ekon., višja finančna svetovalka, Finančna skupina Prima d.o.o.