info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30

Starši imamo do otroka ogromno odgovornost. Poleg zagotavljanja varnega okolja, primerne vzgoje, vrednot in bontona, je potrebno razmišljati tudi dolgoročno, o njegovi izobrazi, prvem avtomobilu in stanovanju.

Že dolgo vemo, da izobrazba še zdaleč ni brezplačna in, da smo prav mi, starši, tisti, ki bomo morali poskrbeti za to, da bo naš otrok dosegel ustrezno izobrazbo in zaposlitev. Zato starši, odgovorite si na naslednja vprašanja:

  • Kako boste poskrbeli za ustrezno izobrazbo svojih otrok?
  • Ali boste lahko svojemu otroku omogočili željen študij, mogoče celo v tujini?
  • Želite vsaj malo finančno pomagati ob nakupu prvega stanovanja?

Kje, kako, kdaj in koliko torej varčevati, da bomo kos finančni odgovornosti do lastnih otrok?

V večini zahodnih držav je varčevanje za šolanje otrok že dolga leta samoumevno. Za razliko od nas je študij marsikje v tujini plačljiv, šolnine pa zelo drage. Marsikateri študent brez bogate družine je primoran vzeti kredit za študij, ki ga odplačuje po nastopu službe.

Glede na spremembo zakona o štipendiranju dijakov, je tudi v Sloveniji veliko dijakov ostalo brez štipendij. Otrokova izobrazba je tako za starše vedno večje finančno breme in bo v prihodnosti še dražja!

PRIMA NAMIG:
Plačilo študija, nakup prvega avtomobila ali nakup stanovanja so povezani z visokimi stroški, zato lahko z majhnimi mesečnimi vložki na daljšo dobo svojim otrokom zagotovimo varnejšo prihodnost, brez visoke finančne obremenitve.

Optimalno bi bilo, da se starši lotijo varčevanje za otroka čim prej, najbolje že ob njegovem rojstvu. Kajti samo tako, bomo starši lahko dosegli, da se bomo do otrokovega študija, brez velikih odrekanj, pripravili na tako velik finančni zalogaj.

Pomembne koristi, ki jih pridobite starši z zajamčenim varčevanjem za otroke:

  • Sebe finančno razbremenite, saj se je lažje sedaj odreči 50 EUR kot pa kasneje dajati študentu 300 EUR mesečno
  • Dvig enkratnega zneska za poplačilo šolnine
  • Otroku omogočimo socialno varnost, ne glede na to kaj se pripeti (izplačilo visoke zavarovalne vsote v primeru smrti starša)
  • Mladoletni otroci so hkrati zaščiteni pred dedovanjem kreditnih obveznostih

Vključuje tudi zavarovalno zaščito starša, s katero poleg štipendije, poskrbimo tudi za socialno varnost otroka v primeru izgube starša. V primeru smrti starša, se tako otroku izplača dogovorjena zavarovalna vsota, s katero smo že od prvega dne poskrbeli za ustrezno otrokovo štipendijo.


Priložnost za darilo – rojstvo otroka, birma, matura, diploma, poroka, rojstni dan naj postanejo priložnost za naložbo v vzajemnih skladih!

Kako vzajemni sklad postane darilo?

Darilo v obliki naloženih sredstev v vzajemni sklad je oblika darila, ki obdarjencu vedno pride prav in s katero ne zgrešimo. Čez čas je naše darilo še višje, saj ga oplemenitimo v vrednostnih papirjih, obdarjenec pa ga lahko vedno porabi za tiste stvari, ki so mu najbolj potrebne.


 

 

Preberite še:
Kako otroku v digitalni dobi predstaviti denar?
Ste zaradi prihrankov prejeli nižje socialne transferje?
Kako otroka naučiti odgovornega ravnanja z denarjem?
Investirajte v znanje svojih otrok