info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
12
FEB
2013

Obetavne spremembe pri prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju (PDPZ) v letu 2013

Posted By :
Comments : Off

1. Enkratni dvig sredstev

Podatki ministrstva za delo kažejo, da je kar 95 odstotkov vseh članov prostovoljnega pokojninskega zavarovanja vključenih v kolektivno zavarovanje, individualno zavarovanje pa pri nas ni postalo preveč uveljavljeno. Prav za prve pa se obetajo omejitve oz. pogojevanja  glede predčasnih  enkratnih dvigov privarčevanih zneskov denarja. Pravica do enkratnega izplačila privarčevanih sredstev je tako pogojena s formalno upokojitvijo, sredstva ne njegovem osebnem računu  kolektivnega zavarovanja pa ne presegajo 5000 evrov.
Člani individualnega zavarovanja bodo lahko svojo pravico do izplačila odkupne vrednosti v enkratnem znesku uveljavili kadarkoli.

Z dodatnimi ukrepi želi država omejiti dvig privarčevanih sredstev v enkratnem znesku, saj to ni v skladu z namenom tovrstnega varčevanja.

2. Najmanj 51 odstotkov vključenih ni več pogoj

Do sedaj je veljalo, da v kolikor  je  podjetje želelo koristiti davčne olajšave, je bilo potrebno biti v kolektivno zavarovanje vključenih vsaj 51 odstotkov vseh zaposlenih. Sedaj te omejitve ni več. V kolikor so v preteklosti zaposleni kazali interes v vključitev, pa te možnosti niso imeli zaradi prenizke kvote, lahko sedaj spremembo zakonodaje izkoristijo.

3. Lastnik družbe z omejeno odgovornostjo ali samostojni podjetnik?

Lastniki družb d.o.o. in samozaposleni, so bili po stari zakonodaji izključeni vplačevanja premij dodatnega pokojninskega zavarovanja.  Po sedanji zakonodaji se po novem lahko vključijo in tako izkoristijo večje davčne olajšave, kot če bi bili vključeni v individualno zavarovanje.

4. Prenosov kolektivnega zavarovanja na individualno ni več mogoč

Če ste bili doslej vključeni v kolektivno shemo, pa boste zamenjali službo in greste v podjetje, ki kolektivnega zavarovanja nima, prenos kolektivnega zavarovanje na individualno ne bo več mogoč.

Ministrstvo to utemeljuje s tem , da se sredstva iz kolektivnih zavarovanj ne bi prenašala na individualne ter se dvigovala pred potekom desetih let.

5. Izbirate lahko med več izvajalci in pokojninskimi načrti

Po novem imajo zavarovanci tudi možnost, da izberejo več  pokojninski načrtov, kar pomeni možnost zavarovanja pri več izvajalcih. Pri pokojninskem načrtu lahko zbirajo med tistim z zajamčenim donosom in načrtom vezanim na življenjski cikel.
Odločilna pri tem je starost zavarovanca, kjer bo upravljavec glede na starost zavarovanca razporejal njegova sredstva. Naložbene politike skladov življenjskega cikla bodo omogočile mlajšim naložbe v delniške sklade in s tem dolgoročno višjo donosnost.

Do sedaj so se sredstva  so izvajalci morali zagotavljati najmanj zajamčen donos, zato je bila naložbena politika precej konservativna.

Marina Sreš
O avtorju
avtor: Marina Sreš univ. dipl. ekon., višja finančna svetovalka, Finančna skupina Prima d.o.o.