info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30

Direktorji in lastniki podjetij, ste si že odgovorili na vprašanje, kaj bi za podjetje pomenilo, če bi eno leto izostali iz dela? Kdo bi poskrbel za odplačevanje vaših kreditnih obveznosti v podjetju, za vaše stranke, dobavitelje, upnike, FURS? In kaj bi to pomenilo za vas in vaš osebni dohodek?

V večini podjetij, predvsem malih in srednje velikih, je uspešno poslovanje podjetja odvisno od posameznikov (direktorjev, lastnikov, ključnih zaposlenih), ki s svojim znanjem, izkušnjami, poslovnimi vezami s kupci in dobavitelji, vplivajo na nadaljnji razvoj in rast podjetja. Nenadna bolezen, smrt, nezgoda ali nesposobnost za delo v podjetju, povzročijo občuten upad prometa in ogrozijo ali otežijo nadaljnje tekoče poslovanje podjetja.

Ko se podamo na podjetniško pot, moramo ovrednotiti vsa tveganja in jih čim bolj omejiti. In eno izmed glavnih tveganj v manjših podjetjih je ravno daljša nezmožnost za delo. Statistika namreč kaže, da bo vsak četrti delovno aktiven prebivalec, postal nezmožen za opravljanje svojega poklica, preden bo dočakal starostno upokojitev. V povprečju bo odsoten 34,6 meseca, kar je skoraj 3 leta. In to ne zaradi tega, ker bi skakal s padalom ali dirkal z motorjem, temveč zaradi srčno-žilnih bolezni, težav s hrbtenico, raka in drugih hudih bolezni. Verjetnost daljše bolniške odsotnosti zaradi bolezni je namreč dosti višja kot odsotnosti zaradi nezgode.

V primeru vaše odsotnosti, bodo banke, zaposleni, FURS in ZPIZ zahtevali, da vseeno poravnate obveznosti do njih, ogrozite pa lahko tudi dobre poslovne odnose s svojimi kupci in dobavitelji.

Nemalokrat je ogrožen tudi ekonomski in socialni status podjetnika in od njega odvisnih posameznikov (zaposleni v podjetju, zakonski partner, otroci in drugi družinski člani).

 

Kako visoko naj bo kritje?

Za pokritje osebnega izpada dohodka: Izplačilo mora zadoščati za pokritje obroka kredita, stanovanjskih stroškov (ogrevanje, elektrika, voda, internet, televizija, stroški upravljanja ipd.), lizinga za avto, stroškov hrane itd.

Z zaščito izpada dohodka si zagotovite enako finančno varnost, kot jo imajo redno zaposleni.

Za pokritje poslovnega izpada dohodka: Izplačilo mora zadoščati za pokritje mesečnih stroškov, ki jih ima vaše podjetje. Npr. plače, najemnina in drugi fiksni stroški, obroki kredita itd.

»Priporočilo: najprej poskrbite za pokritje osebnega izpada dohodka, šele nato za poslovnega.«

Zaščita izpada dohodka, zraven velikih finančnih koristi, samozaposlenim prinaša še nekaj drugega: miren spanec, ker veste, da ste zavarovani. Ko zbolimo, je namreč najpomembneje, da se v celoti posvetimo rehabilitaciji. Takrat ni pravi čas za reševanje finančnih težav podjetja ter skrbi za plačevanje računov in drugih obveznosti.

Na koncu je glavna prednost vseh zavarovanj ravno to, da ste lahko sproščeni, ker veste, da ste finančno preskrbljeni.