info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
11
JUL
2017

Kaj storiti z denarjem čez poletje

Za nami je super donosen del leta, pred nami pa bolj borzno »mrtvo« poletje. Kaj storiti z naložbami, ko je borza na »dopustu«?

Borzni trgi so letos dosegli zavidljivo rast. Ameriški indeksi so do 1. julija zrasli za osem odstotkov, indeksi držav v razvoju za 14, evropski pa za skoraj 18 odstotkov, s čimer so že dosegli ali celo presegli končne cilje strategov za leto 2017. To pomeni, da analitiki v prihodnjih mesecih pričakujejo stagnacijo ali celo korekcijo na borznih trgih.

Poletna borza

Glede na to, da so poletni meseci tudi statistično slabši kot preostali del leta, se poraja vprašanje, ali se ni morda bolje za nekaj mesecev umakniti s trga in se vrniti šele po upadu tečajev. To je odvisno od tega, kateri tip vlagatelja ste in kakšna je vaša naložbena strategija.

Če ste pasivni vlagatelj, ki vlaga večinoma v indeksne sklade, ali dolgoročni vlagatelj, ki je opravil temeljito analizo, preden je kupil delnice dobrih podjetij, potem kratkoročne napovedi na vaše trgovanje ne bodo vplivale. Svoje naložbe boste obdržali, ob morebitnem upadu tečajev pa boste trenutek izkoristili za ugodne nakupe. Spomnite se na citat znanega vlagatelja Petra Lyncha: »Vedno vas lahko kaj skrbi. Izogibajte se 'vikend razmišljanju' in prezrite najnovejše grozne napovedi novinarjev. Prodajte delnice zato, ker so se v podjetju poslabšale temeljne spremenljivke, in ne zato, ker nebo pada.«

Če ste nekoliko bolj aktiven vlagatelj, bo za vas morda bolj smiselno postopno unovčiti dobiček, ki ste ga ustvarili v prvi polovici leta. Tako boste lahko korekcijo cen pričakali z nekoliko večjo količino denarnih sredstev, ki jih boste lahko potem uporabili za ugodne nakupe dobrih podjetij.

Če ste kratkoročni vlagatelj, ki dnevno kupuje in prodaja naložbe, boste lahko nihaje izkoristili tudi za prodajo na kratko ali morda kupili opcijo, vezano na »indeks strahu« (VIX), ki bo takrat gotovo zrasel.

Pozitivna napoved

Dolgoročne napovedi za delniške trge so še vedno pozitivne, svetovna gospodarska rast se krepi, brezposelnost upada, inflacije še ni na obzorju, dobički podjetij rastejo, monetarna politika centralnih bank pa je še vedno spodbudna. Fedov model, ki ga veliki vlagatelji in finančne institucije uporabljajo za ugotavljanje privlačnosti delnic v primerjavi z obveznicami, zaradi nizkih obrestnih mer še vedno kaže v prid delnicam. Dokler je donosnost delnic višja od donosnosti obveznic, so delniške naložbe privlačnejše.

Kakršnakoli že je vaša naložbena strategija, ne pozabite na misel Warrena Buffetta: »Ni pomembno, kako se trg giblje danes, jutri ali v naslednjem mesecu. Pomembna je disciplina, da denar vlagamo in ga ustrezno upravljamo s tveganjem.«

Marko Ploj
O avtorju
avtor: Marko Ploj, univ. dipl. ekon., licenciran borzni posrednik, Finančna skupina Prima d.o.o.