info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
13
FEB
2018

Kaj da in kaj ne? Odgovarjamo na 13 aktualnih finančnih dilem

Avtorji: Nina Simič, Marja Milič, Matevž Magajna, Moje finance

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kriptovalute, kupiti avto, prenoviti stanovanje… To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor. Predstavljamo 13 finančnih dilem in rešitve zanje. ​

4. VZETI STANOVANJSKO POSOJILO S SPREMENLJIVO ALI FIKSNO OBRESTNO MERO?

Odločitev, ali vzeti posojilo po fiksni ali variabilni obrestni meri, je kar težka, priznava tudi osebni finančni svetovalec Marko Ploj(desno). Prednost posojila s fiksno obrestno mero je v tem, da točno vemo, kakšen bo naš mesečni obrok celotno obdobje odplačevanja. »Toda banke imajo v posojilnih pogodbah tudi klavzulo, da lahko fiksno obrestno mero zvišajo, če se razmere na trgu močno spremenijo,« opozarja. »Posojila s fiksno obrestno mero so navadno za krajše obdobje kot posojila z variabilno obrestno mero, kar pomeni, da se s fiksno obrestno mero lahko zadolžujemo za krajše ročnosti in manjše zneske,« še dodajajo na Addiko Bank. Pri variabilni obrestni meri, ki se bo med trajanjem posojila pri zdajšnjih pogojih zagotovo povišala, bo sledilo tudi višanje mesečnih obrokov. Vezana je namreč na medbančno obrestno mero EURIBOR, ki je ta hip negativna, pred leti pa je znašala celo več kot pet odstotkov, razmišlja Ploj. Rekordno nizke obrestne mere naj bi ostale na teh ravneh tudi letos, je pred kratkim povedal Mario Draghi, prvi mož evropske centralne banke.

Poglejmo konkretno primerjavo med fiksno in spremenljivo obrestno mero za najem 100 tisoč evrov posojila na 20 let. Pri posojilu s spremenljivo obrestno mero plačamo skoraj 18 tisoč evrov manj obresti kot pri posojilu s fiksno obrestno mero. To velja ob predpostavki, da bi razmere ostale takšne, kot so zdaj, kar pa je malo verjetno. Zato je Marko Ploj iz Finančne skupine Prima pripravil različne scenarije v primeru krepitve EURIBOR.

Scenarij 1: EURIBOR ostane na zdajšnji ravni še pet let, potem pa se začne postopno, po 0,5 odstotka na leto, dvigovati proti štirim odstotkom in tam ostane. V tem primeru pri obeh posojilih plačamo enako obresti – 46 tisoč evrov.

Scenarij 2: EURIBOR ostane na zdajšnji ravni še pet let, potem se začne postopoma dvigovati za 0,5 odstotka na leto proti petim odstotkom in tam ostane. V tem primeru je posojilo s fiksno obrestno mero za dva tisoč evrov ugodnejše.

Scenarij 3: EURIBOR ostane na zdajšnji ravni še tri leta, potem pa se začne postopno dvigovati za 0,5 odstotka na leto proti petim odstotkom in tam ostane. V tem primeru je posojilo s fiksno obrestno mero za 10 tisoč evrov ugodnejše.

KOMENTAR MOJIH FINANC: Po pripravljenih scenarijih, ki so zelo verjetni glede na sedanje razmere, je dobro razmisliti o fiksni obrestni meri. Seveda preverite tudi ponudbo s sprejemljivo obrestno mero. Predvsem pa primerjate vse ponudbe z enakimi postavkami tudi med bankami.

 

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8864336

admin
O avtorju