info@skupinaprima.si | 02 / 621 82 30
15
OKT
2019

Imam 40 tisočakov. Naj predčasno odplačam stanovanjsko posojilo ali ta denar raje vložim?

Posted By :
Comments : Off

Avtor: Marja Milič, Maja Virant.

Bralec Tomaž je v dilemi – ne ve, ali naj prihranke porabi za odplačilo stanovanjskega posojila ali naj jih raje vloži. Biti brez dolga prinaša svobodo. In ni edini, ki tako razmišlja. Slovenci imamo kar za 20 milijard evrov denarja v bankah, kar pomeni v povprečju slabih 12 tisočakov prihrankov na odraslo osebo. Pa je res smiselno ves denar porabiti za poplačilo posojila, sploh če je to ugodno? Preverili smo več scenarijev. Poiskali pa smo tudi predloge, kaj narediti z denarjem, če posojila ne poplačamo, in kaj, če posojilo predčasno poplačamo in nam vsak mesec ostaja znesek, ki smo ga prej namenjali obroku posojila.

Preden Tomaž sploh začne razmišljati o vlaganju 40 tisočakov, si mora najprej odgovoriti na vprašanje, ali je pripravljen sprejeti večje tveganje v primeru vlaganja. Če ni, potem je odgovor jasen – za miren spanec naj posojilo predčasno odplača, svetuje Marko Ploj iz Finančne skupine Prima.

Portfelji: kam s 40 tisočaki?

Ker želimo biti konkretni, smo preverili, kaj predlagajo strokovnjaki. Spet predpostavljajmo, da imamo 50-letnika, ki je povprečno nagnjen k tveganju in ima 40 tisočakov na voljo za vlaganje. Želena doba varčevanja je 15 let.

Marko Ploj, Finančna skupina Prima:

»Petdesetletnik naj bi v skladu s finančno teorijo imel 50 odstotkov obvezniških in 50 odstotkov delniških naložb. Ker je oboje trenutno zelo visoko vrednoteno, bi del tega nadomestil z zlatom, ki praviloma raste ravno v takšnem okolju, kot je danes (padajoče stopnje gospodarskih rasti in inflacije), in z drugimi surovinami, ki so trenutno zelo poceni. Priporočal bi, da se portfelj sestavi iz skladov, ki kotirajo na borzi (ETF), saj so cenovno bolj ugodni kot vzajemni skladi. Sestavi ga lahko iz tistih, o katerih smo pisali v članku Top 10 skladov, ki kotirajo na borzi

 

Preberite več na: https://mojefinance.finance.si/8953567/%28konkretno%29-Imam-40-tisocakov-Naj-predcasno-odplacam-stanovanjsko-posojilo-ali-ta-denar-raje-vlozim ali nam pišite na: info@skupinaprima.si

admin
O avtorju